Kunstmatige Intelligentie: de juiste benadering

Kunstmatige Intelligentie: de juiste benadering

Kunstmatige Intelligentie (AI) is ‘a big thing’. Het TMT Predictions-rapport uit 2024 van Deloitte Insights legt hier sterk de nadruk op en voorspelt aanzienlijke ontwikkelingen in het gebruik van GenAI in bedrijfssoftware. De vraag naar GenAI-chips zal naar verwachting enorm toenemen, wat bijdraagt aan een substantiële groei van de markt. Tegen 2027 zouden deze chips de helft van de waarde van alle verkochte halfgeleiders kunnen vertegenwoordigen. Maar dat is nog niet alles.

In 2024 zal het cybersecurity-landschap steeds meer verweven raken met de vooruitgang in Generatieve AI (GenAI), wat een complexe mix van kansen en uitdagingen voor bedrijven in verschillende sectoren met zich meebrengt. Hoe moeten bedrijven met deze nieuwe realiteit omgaan? Shaun Binkley, Head of IT bij Gamma, geeft zijn visie, met speciale aandacht voor de implicaties voor gegevensbescherming en innovatie, en hoe Gamma omgaat met de impact van deze nieuwe technologieën.

Binkley benadrukt de transformerende impact van GenAI en stelt: “Generatieve AI opent nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor bedrijven in verschillende domeinen en industrieën.” Zoals hij opmerkt, is het niet alleen transformerend, maar ook alomtegenwoordig, en verandert het fundamenteel de operationele landschappen. Met deze onbegrensde mogelijkheden komen aanzienlijke uitdagingen op het gebied van cybersecurity, met name wat betreft gegevensintegriteit en -bescherming.

De nadruk leggend op robuust databeheer, wijst Binkley op de cruciale rol van Data Loss Prevention (DLP). Hij legt uit: “Bedrijven moeten hun gegevens voorbereiden en de kwaliteit, veiligheid en privacy ervan waarborgen. DLP is een belangrijk aspect hiervan, met als doel ongeautoriseerde toegang of lekken van gegevens die door LLM’s (large language models) kunnen worden gebruikt, te voorkomen.” Binkley’s opmerkingen werpen licht op het groeiende belang van het beschermen van gevoelige informatie in een tijdperk waarin grote taalmodellen (LLM’s) enorme hoeveelheden gegevens kunnen verwerken, wat kan leiden tot ongekende risico’s van datalekken.

Er kunnen inderdaad risico’s zijn die nog niet zijn bedacht. We betreden nieuw terrein met GenAI en LLM’s als het gaat om beveiliging en privacy, en het is erg belangrijk dat bedrijven voorop lopen als het gaat om onderzoek, competentie en algehele voorzichtigheid.

Bij Gamma wordt de benadering van GenAI gekenmerkt door een mix van enthousiasme en bovengenoemde voorzichtigheid. Binkley licht toe: “Bij Gamma benaderen we GenAI met voorzichtige optimisme. We erkennen dat het nog een nieuwe en zich ontwikkelende technologie is, niet alleen cruciaal voor onze eigen technische vooruitgang, maar ook een belangrijke ontwikkeling op wereldschaal.” Gamma’s erkenning van GenAI als een sleutelspeler in zowel onze interne technologische groei als het bredere wereldwijde technologische landschap is indicatief voor onze evenwichtige benadering van opkomende technologieën – een aanpak die we onze lezers aanbevelen.

Deze strategie gaat verder dan eenvoudige adoptie en omvat educatie en interne innovatie. Binkley benadrukt het belang van training en idea-generation binnen het bedrijf. “We leren ons personeel hoe ze het veilig en effectief kunnen gebruiken, en bespreken ook enkele echt interessante ideeën over hoe GenAI intern bij Gamma zou kunnen worden gebruikt.” Deze proactieve benadering in het opleiden van personeel en het verkennen van innovatieve toepassingen van GenAI intern, voelen wij, is de optimale manier om gelijke tred te houden met technologische vooruitgang en deze tegelijkertijd te benutten om hun operaties en beveiligingsmaatregelen te verbeteren.